dimecres, 21 de març del 2018

PLA DE TREBALL


PLA DE TREBALL


Bloc 1 Definició del projecte / Fonamentació teòrica

1.      Títol del projecte
Disseny, implementació, seguiment i avaluació d’un programa d’assessorament metodològic: racons de treball oral a l’educació infantil.
Conceptes clau: competència comunicativa – triangle socioeducatiu- programa d’assessorament mestres– aplicació comptant amb el desenvolupament integral dels alumnes- visió interactiva i constructivista- model col·laboratiu i preventiu- metodologia inclusiva, dinàmica- construcció conjunta de significats- racó de llengua i etapes del desenvolupament- jocs fonològics, pràxies i buf- desenvolupament fonològic no patològic.

2.       Descripció del tema del projecte
El meu Pràcticum II és centrarà en l’àmbit educatiu escolar, concretament a l’escola Piaget de Barcelona i el portaré a terme a l’etapa d’educació infantil (és continuïtat del pràcticum I). En termes generals, la meva tasca a desenvolupar consistirà en assessorar les mestres de parvulari, a partir de la demanda real del centre ja que hi ha un gran nombre d’alumnes amb mancances a la parla i l’aparell bucofonador; assessorar, elaborar materials inclusius i recursos didàctics amb la finalitat de millorar la competència comunicativa dels alumnes d’educació infantil (E.I) tot creant un racó de treball oral inclusiu. L’experiència a les pràctiques i el treball conjunt amb les psicopedagogues del centre i de la fundació EIR_NIU (és una institució educativa concertada amb el  Departament d’Ensenyament que ofereix escolarització a alumnat amb necessitats educatives especials i en el cas del meu centre de pràctiques es fa un treball en xarxa potenciat la inclusió social, desenvolupant un projecte de suport a l’escola ordinària per crear les condicions favorables per la inclusió d’alumnat amb necessitats educatives especials i, a més a més, es fa assessorament als mestres i col·laboren en l’adaptació dels llibres, materials i recursos que es fan servir amb tot el grup-classe), m´ha servit per observar aspectes millorables i dificultats pel que fa al component pràxic a les aules de parvulari, els quals inspiren el pla d’intervenció psicopedagògica que aquí presento.

proposta d’intervenció:
Millorar la competència comunicativa dels alumnes d’educació infantil és una necessitat real al centre Piaget, és imprescindible una bona coordinació de tot l’aparell bucofonador i portar a terme un control respiratori i que els agents implicats (professorat) estiguin ben assessorats. Aquest component pràxic sovint no és molt aprofundit a les aules d’E.I ja que ha estat molt vinculat sempre a resoldre patologies del llenguatge i per tant, considerat un treball sols d’especialistes i en aquest projecte li dono un enfocament preventiu. Amb el pla d’intervenció pretenc dotar d’estratègies a l’equip per acompanyar a qualsevol infant en el seu desenvolupament fonològic per això desenvoluparé el racó de treball oral (on entrarà el treball del buf, les pràxies, el ritme, les oposicions fonològiques, el domini del cos, imitació-ritme-discriminació auditiva,..., tot jugant i experimentant amb materials manipulatiu i inclusius.).

Els objectius a assolir per donar resposta a la demanda:
1.    Assessorar a l’equip docent (facilitar informació).
2.    Millorar la competència comunicativa dels infants.
3.    Dissenyar recursos i materials individuals i col·lectius: engrescadors, inclusius, dinàmics i creatius per treballar amb els infants l’aparell bucofonador i control respiratori.
4.    Establir un bon ús del racó de treball oral, afavorint la cohesió grupal i les relacions interpersonals dels usuaris.
Temporització: partint de l’anàlisi del context del centre i de la definició conjunta de les necessitats de la demanda les fases previstes del pla d’intervenció es desenvoluparan en el bloc dos d’aquest mateix document.

3.      Supòsits teòrics del projecte.
El projecte que portaré terme fuig dels models tradicionals i diagnòstics i els principis teòrics fonamentals que guiaran el pla d’actuació són els defensats en assignatures ja cursades.
El procés d’assessorament està  basat en el model educacional constructivista (C.Coll i I.Solé), contingut i disseny de la intervenció, atendran a l’aproximació ecològica del desenvolupament humà de Bronfenbrenner i amb un enfocament preventiu ja que l’objectiu és millorar la competència comunicativa dels alumnes portant a terme activitats diverses per exercitar les capacitats respiratòria i articulatòria dels sistemes fonatoris dels infants amb un previ assessorament als mestres.
El pla de treball plantejat ( com afirma I.Solé a l’article: “la concepción constructivista y el asesoramento en centros”)  pot considerar-se com un procés de construcció conjunta amb el propi centre en col·laboració (docents-psicopedagogues i extrapol.lable a les famílies) es produeix la construcció de significats compartits (aprenentatge significatiu d’Ausubel) a partir dels esquemes de coneixement previs que tenim referits a la problemàtica concreta.
És col·laboratiu ja que el procés que vull dur a terme és en col·laboració: mestres, psicopedagogues, fundació NIU i EAP corresponent, les responsabilitats són compartides i s’emmarca dins d’una tasca cooperativa.
Bronfenbrenner considera fonamental el concepte que el context és clau en el procés d’ensenyament-aprenentatge ( triangle socioeducatiu família–alumne–escola).
Contemplant l’assessor com a ajuda (“bastida”) podem crear espais on es pot generar el canvi, segons Vigotski (1973) com a ZDP podríem considerar la distància entre allò que les mestres i el centre poden fer soles/ sol i allò que poden fer en col·laboració amb l’assessor.
També el recolza:
-       El Decret 181/2008 del Currículum d’ E.I 2n cicle: fa referència  a les capacitats de l’acció educativa en motivació i experimentació i amb el racó de llengua oral l’acció educativa integra experiències/aprenentatges diverses per l’alumnat, el motivarà perquè el material serà atractiu, manipulatiu tot adaptant-se als diferents ritmes de treball.
-       El nou Decret 150/2017 d’inclusió escolar recolza aquest treball: és un projecte que afavoreix l’atenció de tot l’alumnat i es desenvolupa en coordinació i treball en xarxa amb logopeda de NIU.[1]
4.      Raons de la seva tria, interès i prospectiva

He estat mestra d’educació infantil nou anys en una escola concertada en la qual he exercit com a tutora paral·lelament als estudis de psicopedagogia. En aquest centre l’abordatge que es feia de les necessitats dels alumnes no era ni preventiu ni inclusiu, sinó molt enfocat al diagnòstic. Per tant, al anar descobrint les possibilitats que com a psicopedagoga podem aportar al món de l’educació vaig fer un canvi de feina i a la vegada vaig trobar molt interessant realitzar ambdós pràcticums en l’àmbit formal però en una escola (Piaget) que compta amb un DOP i psicopedagogues contractades a temps complert que donen un assessorament real a l’aula. Per mi és molt enriquidor com a persona i com a professional aquest context, crec que puc aprendre molt, i prendre com a punt de partença del meu projecte una demanda real del centre és un repte que vull assolir proposant actuacions inclusives (escola per a tothom) i donant respostes adequades i preventives a les necessitats educatives dels infants. Així, com a futura psicopedagoga, vull formar part sent un agent actiu, assessorant als mestres, treballant en xarxa amb altres professionals implicats i oferint un projecte per a TOTS els infants (que s’adeqüi a les diferències individuals, als diferents ritmes d’aprenentatge i que permeti diferents vies per accedir al coneixement).

5.      Subjectes del projecte, nivell de la pràctica educativa i dimensions d’anàlisi.
Els subjectes del pla d’intervenció són: primerament el subjecte directe serà l’equip de mestres de l’E.I de l’escola Piaget i posteriorment l’alumnat. Realitzaré una intervenció psicopedagògica d’assessorament, implementació i elaboració de recursos amb la finalitat de millorar la competència comunicativa dels alumnes d’E.I.
La funció professional des de la qual faré la tasca d’assessorament és la de psicopedagoga, tot prenent com a referència a ambdues psicopedagogues del centre Piaget.        
El nivell de la pràctica educativa en el qual es desenvoluparà el projecte del racó de llengua oral serà inicialment una de les aules d’educació infantil P-4 (en el qual la demanda és major) per desprès ser extrapol.lable per les mestres (un cop ja assessorades) a la resta de grups-classe.
 En quant a les dimensions/variables d’anàlisi de la pràctica educativa trobem: característiques dels infants, elaboració de materials del racó, formació del professorat, recursos emprats,..., a més del tipus de coordinació existent entre els diferents agents implicats interns i externs.



de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu. (DOGC núm. 7477, de 19.10.2017: “Un altre canvi important és el reconeixement del treball coordinat i col·laboratiu de tota la comunitat educativa amb la creació de la xarxa de suports a l'educació inclusiva, integrada per totes les persones i institucions que intervenen en el procés educatiu.” L’actuació de la psicopedagoga com a agent actiu, combinant reflexió, investigació i crítica però sempre apostant per un espai consolidat on el treball en equip, la cooperació amb els diferents professionals implicats és essencial.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada